Voetbalacademie Parkstad traint met Smartgoals

Smartgoals is een interactieve hulpmiddel om voetbaloefeningen te creëren waarmee specifieke vaardigheden als anticiperen, snel schakelen, veld inzicht, reactiesnelheid, hoge balcirculatie, motoriek en effectieve communiceren gericht kan worden getraind. Dit alles op een zeer uitdagende wijze waar de spelers ontzettend veel plezier aan beleven! Smartgoals worden gebruikt in trainingen van onder andere Manchester United, Ajax, PSV en Feyenoord!

Rene Meulensteen, techniektrainer van Manchester United, heeft o.a. Christiano Ronaldo, Wayne Rooney en Ruud van Nistelrooy getraind en samengewerkt met Sir Alex Ferguson, zegt het volgende over de Smartgoals (zie filmpje hieronder):

 

Voordelen SmartGoals:
– Trainen van awareness van jongste jeugd tot eerste team.
– Trainen van reactiesnelheid, split-vision, snel denken, conditie, communicatie, snelheid, teamwork en overzicht.
– Veel rouleren tijdens de trainingen – meer balcontacten per speler.
– Er is altijd een mogelijkheid tot scoren – winnaarsmentaliteit.
– Leuk element voor elke speler.


Handelingssnelheid is cruciaal in het voetbal. Hoe sneller je kunt handelen, hoe hoger je niveau. Ontleden we handelingssnelheid, dan is er een drietal zaken die we kunnen onderscheiden: voetbalhandelingen, coördinatie en awareness.

Ten eerste heb je als speler een aantal voetbalhandelingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan (met beide benen) passen, aannemen en dribbelen. Deze handelingen zijn uitstekend te trainen op het veld. Hoe hoger het niveau van de voetbalhandeling, hoe sneller je kunt handelen.

Echter zonder een goede coördinatie en balans heb je niet zoveel aan die voetbalhandelingen. Je zult als speler ‘goed op je benen’ moeten staan, waardoor je na een goede aanname de bal snel kunt doorpassen. Ook hiervoor geldt: prima trainbaar op het veld.

Er ontbreekt toch nog een aspect. En dat is wat de Engelsen ‘awareness’ noemen. Wanneer je als speler constant weet hoeveel ruimte je in je rug hebt en waar je tegenstanders en medespelers lopen, ben je constant in staat de juiste keuze te maken. Een speler zal dus continu om zich heen moeten kijken zodat hij weet dat wanneer hij de bal ontvangt wat de beste keuze is.


Hoe werkt SmartGoals precies?
Je scoort in de SmartGoal waar het licht van brandt. Dit kan door er doorheen te rennen, schieten, dribbelen, etc. Nadat er gescoord is zal een ander willekeurig poortje oplichten waar je weer zo snel mogelijk wilt scoren. Dit verrassingseffect creëert een voortdurende uitdaging voor elk niveau in verschillende type oefeningen. Het zorgt ervoor dat bewegen dynamisch en speelser wordt en dat je een gevoel van succes beleeft bij elke score.